2.jpg

Vyas House

Jaisalmer, Rajasthan, India

2012 -- 2015

Situated in a new suburban area outside the Fort, the Vyas house is located on a south facing plot, enclosed on three sides by other residences. The restrictions are overcome by a design responding to climate and inspired by the traditionally built dwellings of the old city. Fifty per cent of the floor area on the ground was kept open to catch the prominent south-west wind, enabling natural light and air to breathe into the spaces wrapped around the central courtyard with their openings facing each other. Like most other traditional buildings of the city, the Vyas house is built yellow stone sourced locally and is adorned with carvings swarming over the front facade

29356659_1849139211792632_81844634498923
29343061_1849140225125864_21205936738035

The central courtyard

2020_0903_VYAS_HOUSE GROUND FLOOR PLAN.p
2020_0903_VYAS_HOUSE FIRST FLOOR PLAN.pn

 Ground flor plan

First floor plan

2020_0903_VYAS_HOUSE_SECTION.png

Section

v2.jpg

Sky Light

Project Details

 

Client -- Mr. Suresh Vyas

Built-up area -- 2945 sq ft

Team

Principal Architect -- Maneesh Kumar

Interior contractor -- Vishwakarma Furniture Udyog