SET_Photo - 6 (2).jpg

Sweet Factory

 

Jaisalmer, Rajasthan

2012

The site belongs to the oldest known sweet maker in the city. The owner wanted to expand their production capacity from their original premises in the old bazaar to a larger plot outside the city. This new plot was already enclosed on three sides.

Given the significant heat in Rajasthan and the fumes generated by the production of sweets, the most immediate need was to provide proper air circulation in the building. A four feet wide passage on the south side caters to this, by allowing the south-west wind to enter the building and naturally ventilate it. Instead of the building standing proud from the surrounding, the local stone is used for all load-bearing walls. The buildings’ presence is subtly announced by isolated vernacular elements carefully configured along with the sweet manufacturing space, office space, snacks manufacturing space and the workers’ living area, stacked on top of each other with passive climate design strategies

2.png

Section

SET_Photo - 15.jpg

The Central staircase

2020_0904_JESALMER_FINAL RENDERED DRAWIN

Ground floor plan

3.png
4.png

Section

Front elevation

WP_20170514_006.jpg
WP_20170115_010.jpg
WP_20170513_007.jpg
WP_20170224_006.jpg
dada ji photo.jpg

Circular opening at the central staircase

Project Details

 

Client -- Mr. Dhanraj Bhatia

Built-up area - 9400 sq ft

 

Team

 

Principal Architect -- Maneesh Kumar

Contractor -- Prem